Mirror and glass

DECCAN CHRONICLE. | ANISHA DHIMAN
Published Mar 27, 2016, 1:23 am IST
Updated Mar 27, 2016, 1:23 am IST
The trick to making the house look bright and spacious has been the use of glass, clean features and decor that merged into one another.
mirror, mirror on the wall: An organised entry way that can make one’s morning so much less chaotic.
 mirror, mirror on the wall: An organised entry way that can make one’s morning so much less chaotic.

Nestled in the 50-acre community amidst the untamed, Villa No. 216 at Kokapet mirrors the 200-odd villas on the premises. But what sets it apart is that despite being built on 3600 sq. feet, the house not only looks straight out of a magazine, but manages to look more spacious and airy.

Seated in the foyer in front of the Buddha that symbolises peace and calm is the Reddy family. (From left) Yashica, Veeresh and Vani Reddy.Seated in the foyer in front of the Buddha that symbolises peace and calm is the Reddy family. (From left) Yashica, Veeresh and Vani Reddy.

 

“We bought this house three years ago and since this is our first house in India, my wife Vani and I didn’t want any hungama, but peaceful, perfect and child-proof interiors,” says businessman Veeresh Reddy, who moved to the outskirts after living in the bustling Jubilee Hills for 20 years.

“I want my daughter to grow up in a place where she has place to run around, cycle and make new friends, all in a safe community,” says Veeresh referring to his six-year-old Yashica.

It’s been only three months since the family moved in, and neighbours and friends have already taken photos of the house’s interiors, which took one-and-a-half years to get done and were completely sourced from Hyderabad.

 

mix n’ match: A sweeping glance at the dining room brings to focus the colour and artifacts that merge  together. Also, the low roof, only eight feet, was made to look taller with the help of the in-built glass structure. Mix n’ match: A sweeping glance at the dining room brings to focus the colour and artifacts that merge together. Also, the low roof, only eight feet, was made to look taller with the help of the in-built glass structure.

The trick to making the house look bright and spacious has been the use of glass, clean features and decor that merged into one another. Even though there are three floors in the house, by knocking down walls and interconnecting the rooms, there are at present six levels.

Get your groove on: The bar-cum-entertainment area.Get your groove on: The bar-cum-entertainment area.

 

One of the highlights of the house is the bar-cum-entertainment area that might look compact, but can easily fit in 20 people. “This was done by combining two rooms, and the area opens up to the terrace making it a favourable place to host a party,” says Padma, the interior designer.

Located at the foyer or the entrance of the house, at the northeast side, is a Buddha statue that symbolizes peace and tranquility.

Vastu friendly
Located at the foyer or the entrance of the house, at the northeast side, is a Buddha statue that symbolizes peace and tranquility. The roof directly above the Buddha is made partially of glass, so throughout the day the house receives a steady stream of sunlight.

 

Earthy tones and natural wood accents not only create more storage space but also have soothing vibes.Earthy tones and natural wood accents not only create more storage space but also have soothing vibes.

A temple area must never be located under a flight of steps, which was the case in this house. The temple was moved inside the kitchen and the place was turned into storage and washing area.

...




ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT